Economia circulară și moda reinventată

Textile și îmbrăcămintea sunt o parte fundamentală a vieții de zi cu zi și un sector important în economia globală.

Acum ceva ani în urmă, faimosul serial, Sex and the City, a popularizat fantezia unui dressing mare, umplut cu rânduri de tocuri înalte și rochii strălucitoare. Pentru o vreme, deținerea mai multor haine decât am putea purta a fost visul fiecărei femei.

Aceste zile au dispărut de mult. Concepția noastră despre modul în care consumăm, deținem și ne bucurăm de modă se schimbă către ceva mai durabil, mai hrănitor pentru spiritul nostru și pentru natură.

În fiecare an sunt produse, purtate și aruncate milioane de tone de haine. În fiecare secundă, echivalentul unei încărcături de haine cu un camion de gunoi este ars sau îngropat în depozit. Industria modei este unul dintre principalii factori care contribuie la microfibrele de plastic care pătrund în oceanele noastre.

Pentru a rezolva problema, trebuie să ajutăm moda să se reinventeze.

Există multe de învățat în această nouă lume, așa că o vom descompune pentru voi și vă vom explica ce trebuie să știți pentru a vă alătura acestei mișcări și, bineînțeles, cum să o faceți cu fler.

Industria circulară a modei este definită ca un sistem regenerativ în care articolele de îmbrăcăminte au viață lungă și își atingă potențialul maxim.

Într-un model circular, produsele sunt proiectate și dezvoltate astfel încât acestea să poată fi reutilizate. Mai puțin de 1% din îmbrăcăminte este reciclată în îmbrăcăminte nouă. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să cumpărăm mai puțin și să refolosim mai mult.

Scopul modei circulare este ca ciclul de viață al produselor să nu aducă daune socio-economice sau asupra mediului înconjurător.

Mai multe companii din întreaga lumea au înțeles cât de mult afectează industria modei, mediul înconjurător și au ca prim obiectiv creșterea volumului textilelor colectate, reutilizate și reciclate în anii următori. Companiile au semnat un acord pentru accelerarea tranziției către o modă sustenabilă, inițiativa pornind de la Copenhagen Fashion Summit, intitulată ”Call to Action for a Circular Fashion System”.

5 moduri în care poți contribui la economia circulară:

1. Less is more. Construiește-ți o garderobă capsulă. Te va ajuta să-ți eficientizezi colectia, în funcție de cât de mult îți plac și în cate moduri pot fi purtate anumite ținute.

2. Cumpără mai puțin. Cu putină creativitate și imaginație îți poți reinventa propria garderobă. ADN-ul stilistic stă în creativitatea liber exprimată.

3. Donează. Hainele care nu-ți mai vin le poți dona unei familii nevoiașe.

4. Reciclează. Dacă au prea multe defecte și nu mai pot fi reutilizate, textilele pot fi reciclate.

5. Evită fast-fashion și investește în haine de calitate cu o durată lungă de viață

Reciclarea și sustenabilitatea hainelor este mai mult decât o modă, este un stil chic ce ne oferă posibilitatea să fim unici, creativi și să ne exprimăm valorile și principiile prin vestimentație.