Ce porți, ce poluezi și cât costă – de la Fast Fashion la Second Hand

Cumpărăm mult, des și de preferat ieftin. Adică am aderat fără prea multe gânduri la fast fashion. Dar asta nu înseamnă deloc că alegem bine, investim inteligent și că vedem în spatele alegerilor noastre.

Fast fashion înseamnă haine concepute pentru un trend actual. Haine AICI, ACUM, IEFTIN. 

Sună bine?

Dar mai înseamnă și consecințe pentru MEDIU, VIAȚĂ și RESPONSABILITATE. 

Dacă ești pasionat de modă sau ai un magazin prin care ești parte din industria modei, astăzi vorbim despre motivele pentru care să alegi second hand și de ce este de preferat modei fast-fashion

 

Tu porți articole fast fashion?

Normal că porți. 

Se estimează că sunt 80 de miliarde de piese de îmbrăcăminte create an de an. 

În loc de 2 colecții primăvară-vară și toamnă-iarnă, fast fashion a introdus caruselul de 52 “micro-sezoane” pe an, adică noi colecții aproape săptămânal în unele cazuri.  

Ultima piesă pe care o ai de la Mall face parte dintr-o colecție fast-fashion. Adică un articol creat pentru a fi la modă și a răspunde nevoii de frumos, fără a fi scump. 

Chiar dacă tu crezi că protejezi mediul sau spui că îți pasă, fără să știi contribui la un cerc vicios.

Mișcarea a început în 2014, când un brand internațional a anunțat că va colabora cu renumitul designer de modă high class Karl Lagerfeld pentru o colecție la prețuri avantajoase

De atunci, și pe la tine au trecut prin garderobă zeci, poate sute de piese create pentru acest trend. Chiar și designerii români au trecut prin aceste colaborări, prin care aduc în lanțurile de magazine mari colecții inspirate de stilul lor, dar create pentru a fi ieftin de produs și rulat. 

Adică realizate repede, din materiale accesibile, dar și cu enormă risipă de resurse și energie. 

De ce fast fashion e ieftin, dar costă mai mult decât putem plăti?

Pentru că toată cantitatea de materiale investite în acest trend, de la forța de muncă la apă, cel mai prețios consumabil, până la energie și material, se scad din resursele planetei. 

Conform Forbes, țări ce produc mult bumbac, ca India sau China deja estimează probleme cu rezervele de apă curată și se estimează că până în 2010 vor trebui poate să aleagă între a produce bumbac sau a avea apă potabilă. Pentru crearea unui singur tricou, cantitatea de apă ajunge la 2720 litri, adică atât cât bea un om în 3 ani.( sursa )

Și totuși problema cea mai mare stă în gradul redus de reciclare pe care îl permit aceste creații. 

În acest articol din 2016, Playtech România ne spune despre partea întunecată a modei și cum industria fast fashion distruge mediul. Poți vedea chiar și un documentar pe această temă, îl găsești la final de articol. Prețul modei este mai mare decât poți estima uneori. 

Pe scurt: Am cumpărat cu 60% mai multe obiecte vestimentare în fiecare an, între 2000 și 2014. Dar ce e interesant este că hainele erau păstrate de două ori mai mult în urmă cu 15 ani. sursa

Însă trendul se schimbă și de la haine aruncate odată cu moda, trecem la acțiuni tot mai mare de reciclare, căutare a calității și chiar inițiative de slow fashion. Vezi în acest articol ce propune chiar o mișcare din România la care mai multe companii au aderat pentru a recondiționa, reutiliza și comercializa produse textile. 

De ce tu nu alegi haine second hand?

 

Care sunt motivele tale când răspunzi la această întrebare? Prejudecățile second-hand cad una câte una, ajutate de trendul vintage, dar și responsabilitatea pe care o afișează tânăra generație. 

Second hand nu mai este locul de unde iau haine cei cu posibilități financiare reduse, ci cei care caută calitate high class și rezistență, la prețuri mai accesibile.

Și vezi povestea reală din lumea second hand de la final de articol.

Second hand nu înseamnă caritate, dar înseamnă calitate. 

Un motiv pentru care hainele second hand erau privite cu o umbră de îndoială este că se făcea confuzia cu locurile unde hainele se dau celor ce au nevoie de ele. Așa numita ”pomană”. 

Netratate, fără să fie sortate, magazinele de caritate, mai ales cele de tip Salvation Army, din America, de unde a început prejudecata, au făcut un deserviciu industriei second hand. 

Ce înseamnă second hand într-un depozit en-gros dedicat: înseamnă tone întregi de haine din industria modei, calitative, care sunt tratate, alese în calitate crema, premium și separate de cele ce vor fi reciclate. 

Responsabilitatea socială este un termen pe care îl auzi tot mai des în legătură cu moda. Înseamnă că toate companiile încep programe de reciclare, de creare a proceselor care nu consumă atât de mult și concepere de materiale ușor de reciclat. 

Noi ne ocupăm cu asta din 1991 și nu doar încurajăm industria prin livrarea de materiale și haine de calitate. Creștem afaceri și facem fericiți cumpărători ce urmăresc oferte bune la articole crema. 

Ne îndreptăm spre second hand, repede!

Sursa foto 

Într-un articol din 2019, Forbes scrie despre cum piața second hand va depăși industria fast fashion în următorii 10 ani. Se va tripla cererea pentru produse second hand, iar asta este o veste bună pentru cei care așteaptă o oportunitate de afaceri. 

De la 64 de miliarde de dolari în achiziții, generațiile Y și Z și chiar baby Boomers aleg tot mai des această modă. 

Tocmai de aceea vedem un viitor nu doar la modă, dar și responsabil, pentru cei ce aleg second hand. 

Vom vorbi mai multe despre motivele pentru care încurajăm cumpărarea și afacerile cu haine second hand, reciclarea și responsabilitatea ecologică. 

Roseco răspunde trendului: prin opțiuni second hand premium, de la fast fashion încercăm să ajutăm atât cumpărătorii cât și companiile care doresc afaceri în domeniu să încetinească pasul dar să crească atât responsabilitatea cât și profitul. 

Iar din depozitul nostru second hand să plece, rapid, opțiuni dorite de piață, selectate cu grijă și reciclate în beneficiul mediului, al tău sau al afacerii tale. 

Poveste reală din lumea second-hand: Cristina este pasionată de cumpărături și mai ales de piesele de marcă. Toamna trecută, căuta o nouă jachetă de marcă, second-hand. Cum știa că unele magazine second hand primesc și piese de o valoare deosebită, a fost atentă la noile stocuri. Și într-un final, a ajuns mândra posesoare a unei jachete Burberry cu prețul inițial încă pe ea. 

 

 

Spune-ne și tu povestea  ta pe Facebook Roseco – depozit second hand România, iar noi o publicăm, dacă dorești. Pentru a continua să trecem peste miturile despre hainele second hand. 

 

Informații fast fashion: 


Echipa RoSeCo – depozit en gros de haine second hand

ContactFacebook