Sustenabilitatea în modă, mai mult decât o modă!

         În sezonul toamnă-iarnă se poartă sustenabilitatea.  Eco Revolution – Vineri, 01.10.2021, loc. Vlaha, nr. 22, jud. Cluj.

         Upcycling fashion. Prezentare de modă din textile reciclate, în colaborare cu designer-ul vestimentar Călina Langa.

          Astăzi, trăim într-o societate în care suntem nevoiți să oferim atenție mediului înconjurător și a stilului nostru de viață. Căutăm produsele de îngrijire personală care să aibă un impact scăzut asupra mediului și care să protejeze animalele, dezvoltăm sisteme de reciclare a alimentelor, realizăm activități de ecologizare, milităm pentru specii și zone protejate, însă, în tot acest timp, continuăm să urmăm trendurile actuale, pentru a fi ”la modă”.

 

A fi la modă este o preocupare recurentă. Ne place să ne exprimăm stilul, să fim chic și de ce nu, să achiziționăm haine de la branduri cunoscute și consacrate, însă, urmează un trist adevăr: lumea modei este una dintre cele mai mari și fascinante lumi din industrie, însă, din păcate este a doua cea mai poluantă industrie de pe planetă.

Rapiditatea cu care lumea fashion-ului s-a extins, de la colecții consacrate ale marilor case de modă, la cele de tip mass market și așa numita modă rapidă, reprezintă principalul factor care a transformat aceasta industrie într-un inamic al mediului. Ușurința cu care astăzi ne achiziționăm hainele, în atâtea varii forme și modele vine cu un cost, și nu cel de la raft, căci știm cu toții că industria de fast fashion este accesibilă fiecărui tip de client. 

 

Pe măsură ce consumatorii din întreaga lume cumpără mai multe haine, piața în creștere a articolelor ieftine și a stilurilor noi afectează mediul înconjurător. Producția de modă reprezintă 10% din emisiile de carbon ale umanității, drenează sursele de apă, poluează râurile și cursurile de apă, căci realizarea și spălarea unor tipuri de haine eliberează mii de bucăți de plastic în ocean. Mai mult decât atât, 85% din toate textilele merg la gunoi în fiecare an. Nu doar fabricile și magazinele aruncă produse textile. Periodic, fiecare individ tinde să își facă curat în garderobă, aruncând astfel produsele care nu îi mai sunt utile. O nouă colecție își face loc în dressing, pe când cea veche ajunge să fie la gropa de deșeuri.

 

A fi la modă reprezintă mai mult decât alegerea unor piese vestimentare, reprezintă adoptarea unui stil unic, creativ și sustenabil, iar sustenabilitatea este, fără îndoială, cel mai mare cuvânt la modă în acest moment. 

           Reciclarea hainelor este o modalitate de a asigura sustenabilitatea,deoarece promoveaza ideea modei circulare. Moda circulară îți oferă posibilitatea de-ați forma propriul stil, din piese unicat, căci presupune reutilizarea unor piese vestimentare sau transformarea acestora în articole noi, creative. Acest lucru le permite hainelor mai vechi să rămână o perioadă mai lungă de timp în circulație, mai degrabă decât se devină un deșeu, iar nouă să fim mai expresivi în stil.

 

Noi am înțeles necesitatea de a identifica și implementa soluții sustenabile de reciclare a îmbrăcăminții uzate, și împreună cu designer-ul vestimentar Călina Langa am creat o colecție de haine, formată din 10 piese unicat, realizate integral din haine reciclate.

 

__________

Eco Revolution, colecția vestimentară realizată integral din haine reciclate va fi prezentată vineri, pe 1 octombrie, în cadrul evenimentului OpenDays, la depozitul de haine second hand, Roseco, în loc. Vlaha, nr. 22, jud. Cluj.