Industria modei este una dintre cele mai poluante din lume iar acum avem ocazia să facem schimbări reale, semnificative, în acest sens, regândindu-ne practicile și adoptând moduri noi și durabile de consum. Moda “slow” nu este doar ultima tendință, este o transformare care schimbă modul în care creăm și consumăm.
Reciclarea hainelor care există deja este o modalitate de a asigura sustenabilitatea deoarece promovează ideea modei circulare. „Upcycle” este un concept prin care un produs existent este îmbunătățit sau transformat într-un articol nou. Asta înseamnă că hainele mai vechi rămân în circulație și nu se mai îndreptă spre depozitul de deșeuri.
Eco Revolution este un punct de referință pentru a spori și promova sustenabilitatea în industria modei. Conciliază durabilitatea cu industria modei, etica și responsabilitatea cu frumusețea, luxul și confortul cu stilul și eleganța.
Evenimentul a avut la bază implicarea noastră în campanii de conștentizare cu privirea la protejarea mediului înconjurător și la modul în care putem deveni mai sustenabili când vine vorba de modă.
În colaborare cu designer-ul vestimentar Călina Langa, care a conceput și transformat mai multe paltoane vechi, din stofa, și geci din piele, în 10 piese statement, am pregătit o prezentare de modă în care fiecare piesă vestimentară spune o nouă poveste.
Călina Langa este designer de modă și costum, cu preocupări intense în istoria și teoria modei. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția design vestimentar, iar teza sa de doctorat din anul 2013 s-a intitulat ‘’Moda. Triumful unui epifenomen’’. Un profesionist curios și implicat în tot ceea ce înseamnă veșmântul, istoria și conotațiile sale. Interesul său manifest s-a concretizat prin numeroase intervenții și articole în media și online. Din punctul de vedere practic al profesionistului de modă, crezul artistic al designerului este întemeiat pe paradoxul durabilității modei privite prin prisma emoțiilor și afectivității umane. Tipul de design promovat este cel al unei feminități filtrate prin prisma individualității , care nu mai are nimic de-a face cu standardele consumeriste comune în care este receptată moda și vestimentația. Creațiile Călinei Langa fac parte, mai degrabă din categoria unui pret-a-couture, bogate în detalii handmade și sunt destinate femeilor care doresc să poarte altceva, în afara vestimentației de serie promovate de marile lanțuri de confecții. Ultimele sale proiecte au inclus colecția Jeans Recycled din 2020, About me din anul 2019, Urban Ladies 2016, Rochia Calendar 2014, Identități absente 2011. Activitatea sa de designer de costum a inclus colaborări în teatru, film și advertising, dar și costume sur mesure pentru diferite persoane private. Tipul de design promovat de creatoare este cel al unor forme aproape clasice în cadrul cărora se intervine structural în modificarea suprafețelor prin culoare, broderie și textură.
Sustenabilitatea este trendul cel mai de impact, care va remodela industria modei în următorii ani.