15 Lucruri interesante pe care trebuie să le știi despre bumbac

 1. Omul cultivă și prelucrează țesături din fibre de bumbac din cel puțin 3000 î.Hr., făcându-l cel mai vechi material textil cunoscut.
 2. Cotton Gin nu este o băutură alcoolică. Gin este prescurtare pentru motor. Este o mașină care îndepărtează fibrele de bumbac din semințele de bumbac.
 3. Toată planta de bumbac este folosită, nu există deșeuri.
 4. Fibra este motivul principal pentru cultivarea bumbacului. Dar semințele sunt folosite pentru hrana animalelor și uz uman (ulei de semințe de bumbac). Tulpinile plantei sunt cultivate înapoi în sol după recoltare.
 5. Bumbacul este o fibră durabilă. Semințele se plantează primăvara și se recoltează toamna. Este nevoie de aproximativ cinci până la șase luni pentru ca planta să se maturizeze și să se deschidă capsulele pentru recoltare.
 6. Fibra de bumbac este alcătuită din celuloză care este un polimer natural. Oamenii nu pot digera celuloza, dar ruminatele, cum ar fi vitele și caii, o pot digera deoarece au o enzimă care se poate distruge în zaharuri.
 7. Bumbacul egiptean, Pima și Sea Island este cea mai lungă fibră de bumbac cultivată. Lungimea lor medie a fibrei poate ajunge până la 1,7 inci. Ea reprezintă doar o mică parte din bumbacul total crescut. Este cultivat din sămânță specială care crește doar în zone foarte temperate, acest lucru limitând locul în care poate fi cultivat. Lungimea este motivul pentru care se dorește, deoarece puteți fila fire mai fine (mai moi) cu fibre mai lungi.
 8. Pentru a produce fire mai fine din orice tip de bumbac, fibrele scurte sunt pieptănate înainte de a fi filate în fire. Se numesc fire de pieptănat și, da, fibrele scurte (comber noils sau comber) îndepărtate sunt reciclate și utilizate pentru multe produse precum bile de bumbac și Q-tips.
 9. Firele sunt clasificate după număr. Cu cât numărul de fire este mai mare, cu atât firul este mai fin (mai subțire și mai moale). Deci, un fir de 16 este de două ori greutatea unui fir de 32.
 10. Se spune că cuvântul bumbac are origini arabe.
 11. Știați că bumbacul poate fi cultivat în diferite culori – alb (normal), maro, rugină și chiar violet deschis?
 12. Cel mai mare producător de bumbac din lume este India, urmată de SUA și apoi de China.
 13. China sunt cei mai mari consumatori de bumbac, urmată de India și apoi de Pakistan.
 14. Cea mai înaltă calitate a bumbacului provine din Australia și Egipt
 15. Un balot de bumbac de 227 kg poate fi transformat în 215 perechi de blugi, 1.200 de tricouri, 2.100 de perechi de boxer, 4.300 de perechi de șosete sau 680.000 de bile de bumbac.